Parkinsonova nemoc - Roth, Jan, 1961-; Sekyrová, Marcela; Růžička, Evžen, 1957- (Medica., 2005)
V Európe približne každý tisíci človek trpí Parkinsonovou chorobou. Je to chronické, pomaly sa rozvíjajúce ochorenie, ktoré nemožno vyliečiť. Liečbou možno však potlačiť alebo obmedziť príznaky. Príčinou je zníženie tvorby dopamínu, ktorý sprostredkúva spojenie medzi jednotlivými bunkami nervového systému a tvorí sa hlavne v tzv. strednom mozgu, v jadre nazývanom substantia nigra. Odumieranie buniek čierneho jadra, a tým spôsobený nedostatok dopamínu vedie ku poruchám hybnosti a až duševným problémom. Prvé ťažkosti pacientov sú necharakteristické: bolesti ramien a chrbta, pocity tiaže končatín, straty výkonnosti, poruchy spánku, zápcha, tichosť a monotónnosť hlasu, zhoršenie písma, stav depresie, zníženie sexuálnej výkonnosti atď., až neskôr sa objavujú štyri typické a základné príznaky choroby, t.j. tras (tremor), svalová stuhnutosť (rigidita), celková spomalenosť a chudobnosť pohybov (bradykinéza, akinéza, hypokinéza) a poruchy stoja a chôdze. Liečba spočíva v podávaní liekov (levodopa a rôzne iné prídavné látky), rehabilitácii a cvičení