Jak přestat kouřit - Králíková, Eva, 1956-; Kozák, Jiří T., 1926-2002 (Medica., 2003)
Fajčenie je predovšetkým naučené chovanie. Takže, ak sme usilovne “trénovali” niekoľko mesiacov – rokov, nejde ani zbaviť sa tohto návyku rýchlo. Trvá to niekoľko mesiacov, výnimočne rokov. Závislosť na tabaku je dvoch druhov: psychosociálna (zaradenie sa do fajčiarskeho prostredia, fajčenie v určitých situáciách – po jedle, práci, v strese,...) a fyzická (drogová – na nikotíne). Či sa odnaučíme fajčiť, to záleží hlavne na nás. Je jedno akú metódu zvolíme. Dôležité je chcieť a pracovať na tom. Najúčinnejšie metódy liečby sú behaviorálno-psychické a farmakologické (nikotín, bupropion). Pri odvykaní možno využiť služby poradní pre odvykanie fajčenia (v Českej republike), ktorých zoznam knižka ponúka. Nachádzajú sa tu aj vysvetlivky vybraných lekárskych termínov