Jak přestat kouřit - Králíková, Eva, 1956-; Kozák, Jiří T., 1926-2002 (Praha : MAXDORF-JESSENIUS, 2003)
Fajčenie je predovšetkým naučené chovanie. Takže, ak sme usilovne “trénovali” niekoľko mesiacov – rokov, nejde ani zbaviť sa tohto návyku rýchlo. Trvá to niekoľko mesiacov, výnimočne rokov. Závislosť na tabaku je dvoch druhov: psychosociálna (zaradenie sa do fajčiarskeho prostredia, fajčenie v určitých situáciách – po jedle, práci, v strese,...) a fyzická (drogová – na nikotíne). Či sa odnaučíme fajčiť, to záleží hlavne na nás. Je jedno akú metódu zvolíme. Dôležité je chcieť a pracovať na tom. Najúčinnejšie metódy liečby sú behaviorálno-psychické a farmakologické (nikotín, bupropion). Pri odvykaní možno využiť služby poradní pre odvykanie fajčenia (v Českej republike), ktorých zoznam knižka ponúka. Nachádzajú sa tu aj vysvetlivky vybraných lekárskych termínov
Obsahuje register
Príručka pre tých, ktorí chcú prestať fajčiť
Keywords: zanechanie fajčenia -- metódy; fajčenie -- história -- terapia -- prevencia a kontrola; nikotín -- použitie terapeutické; príručka