Chirurgická léčba nemocí štítné žlázy - Astl, Jaromír, 1964- (MAXDORF-JESSENIUS, 2007)
Cílem publikace je shrnutí rozsáhlých znalostí z mnoha oblastí, které považujeme za nezbytné pro lékaře zabývajícího se chirurgickou léčbou nemocí štítné žlázy. Tyto znalostí jsou potřebné proto, aby mohl lékař odpovědně rozhodovat o indikacích chirurgické léčby, léčebných metodách a postupech. Kniha je ale také určena endokrinologům, internistům, praktickým lékařům a dalším odborníkům, kterým by měla poskytnout pohled do oblasti chirurgie štítné žlázy v širších souvislostech. Důraz je kladen nejen na znalosti nezbytné pro lékaře, ale také pro celý ošetřovatelský proces. Protože kniha shrnuje především teoretické a klinické informace nutné k pochopení klinické praxe, nezmiňuje nejnovější objevy, jejichž využití ještě nenív praxi běžné a dosažitelné. Úkol vytvořit knihu o chirurgické léčbě nemocí štítné žlázy byl nelehký, neboť se v ní autor snaží navázat na vynikající publikace takových velikánů, jakými byli a jsou Polák, Nahodil, Dvořák, Němec, Vlček, Límanová a další vynikající osobnosti české medicíny.