Knižka o radosti : (rozpravy o růstu a tvorbě osobnosti) - Mrkvička, Jiří, 1931-2003 (Avicenum, 1984)
Odborná literatúra je plná štúdií o tom, ako sa brániť úzkosti, a nie ako hľadať radosť. Túto druhú – „pozitívnu“ hygienu sa pokúsil nájsť a ponúka autor, predstaviteľ tzv. biodromálnej psychológie (Lebenslaufpsychologie, psychologija žiznennogo puti, life span psychology). Táto psychológia zahŕňa rozsiahlu problematiku od komparatívneho štúdia životných období cez štúdium integračných väzieb , psychosexuálnu socializáciu a adaptácie v priebehu života, vývoja ega až ku štádiu morálneho rastu a vývoja svedomia. Z tohto pohľadu podáva autor obraz tvorby osobnosti, životnej cesty a životného štýlu založeného na tvorivosti, radosti a láske ako protipólu života konzumného. Považuje to za dôležitú úlohu individuálnej duševnej hygieny