Generalizovaný plazmocytóm - Sakalová, Adriena, 1930-2020; Tichý, Miloš; Bláha, Milan (Bratislava : Veda, 1983)
V tejto monografii sa autori zaoberajú problematikou plazmocytómu a monoklonálnych imunoglobulínopatií najmä z klinického hľadiska. Na základe dlhoročných skúseností dospeli k názoru, že plazmocytóm, hlavný predstaviteľ zhubných imunocytómov, v porovnaní s leukémiami má síce lepšiu prognostickú predpoveď, takmer polovica chorých však zomiera do dvoch rokov následkom neskoro určenej diagnózy. V prvých kapitolách o morfológii, etiológii. V prvých kapitolách o morfológii, etiológii, incidencii a epidemiológii autori rozoberajú súčasný stav poznatkov. Aj keď faktory vzniku imunocytómu sa v podstate nelíšia od etiológie iných nádorových procesov, závažný podiel na jeho vzniku má vplyv opakovaných antigénových dráždení s patologickou imunitnou odpoveďou a monoklonálnou proliferáciou lymfoplazmocelulárnej línie. Plazmocytómová bunka nadobúda osteoklastickú aktivitu, inhibične pôsobí na bunky krvotvorby a na vývoj lymfocytov zodpovedných za tvorbu polyklonálnych imunoglobulínov. Nekoordinovaná proliferácia, hromadenie monoklonálneho imunoglobulínu zapríčiňuje pestrý klinický obraz vrcholiaci zlyhaním obličiek, syndrómom zvýšenej viskozity alebo terminálnymi infekčnými komplikáciami.
Bibliogr. odkazy
Menný a vecný register
Res. angl., rus.
Keywords: plazmocytóm; nádory z plazmatických buniek; poruchy lymfoproliferatívne; imunoglobulíny; monografia