Ochorenia štítnej žľazy v gynekologickej praxi - Payer, Juraj, 1958-; Borovský, Miroslav, 1952- (Media Group, 1998)
Publikácia je určená predovšetkým praktickým gynekológom, ktorí sa stretávajú s dôsledkami tyreoidálnych ochorení najčastejšie. Zatiaľ čo v princípoch liečby tyreoidálnych ochorení nedošlo v posledných tridsiatich rokoch k zásadným zmenám, výrazný pokrok nastal v tyreoidálnej diagnostike. Rozšírenie ultrazvukovej diagnostiky, spresnenie laboratórnych metód, uznanie prínosu cytologickej diagnostiky a predovšetkým dostupnosť kvalitných metód všetkým pracoviskám poskytujú dnes možnosť včasnej a spresnenej diagnostiky aj terapie tyreoidálnych ochorení. Spolupráca gynekológa a endokrinológa je v mnohých otázkach veľmi úzka. Endokrinológia a gynekológia sú medicínske odbory spojené zhodným záujmom o poznanie hormonálnej regulácie za fyziologických podmienok v čase puberty, gravidity a menopauzy, ako aj významu hormonálnej nerovnováhy pri poruchách menštruačného cyklu, pri neplodnosti, patologickej gravidite, dysplázii prsníkovej žľazy a v postmenopauzálnom období. Význam pohlavných hormónov je u týchto stavov všeobecne známy. Rovnako dôležitá je tu však úloha štítnej žľazy, ktorá však nie je doposiaľ všeobecne v gynekologickej praxi adekvátne docenená.