Probiotiká, ich miesto a využitie v medicíne - Kuchta, Milan; Pružinec, Peter, 1953-; Bomba, Alojz; Bunganič, Ivan, 1952-2021; Butášová, Gabriela; Ebringer, Libor, 1931-; Červenková, Daniela; Firment, Jozef; Göböová, Mária, 1969-; Gombošová, Katarína; Halušková, Viktória; Hrubiško, Martin, 1958-; et al. (Bonus CCS, 2006)
Za posledných sto rokov sa naše stravovacie zvyklosti zmenili tak, ako nestihli snáď za tisícročia predtým. Chémia a moderné spracovateľské a konzervačné metódy umožnili zachovávanie potravín na dlhú dobu. To zjednodušilo ich širšiu distribúciu a konzumáciu i mimo sezóny, kedy sa dopestujú. Chemická ochrana proti škodcom, vyšľachtenie a dnes už aj genetické inžinierstvo zas prispeli k bohatším úrodám obilia, ovocia i zeleniny. Za takýto potravinový komfort však ľudstvo platí daň. Platí ho svojim zdravím. Organizmus, ktorý tisícročia prijímal naturálnu potravu spolu s mikroorganizmami, ktoré sa na nej a v nej prirodzene vyskytovali, prešiel na niečo, na čo nebol zvyknutý. To sa niekde muselo prejaviť a aj sa prejavilo. Dnes to zhŕňame do všeobsahujúceho pojmu - choroby z civilizácie.