Bol som dlho preč - Kesey, Ken, 1935-2001 (Svetová knižnica, 1981)
Týmto myšlienkovo a výrazovo originálnym dielom sa autor zaraďuje medzi amerických spisovateľov - civilizačných kritikov. Pomocou satiry a symbolu rozoberá najaktuálnejšieproblémy súčasného človeka a spoločnosti v Amerike.