Červená kalina - Šukšin, Vasilij Makarovič, 1929-1974 (Soudobá světová próza (Odeon), 1975)
Novela (Červená kalina) a šestnáct krátkých povídek je vybráno z tvorby sovětského povídkáře a úspěšného filmového režiséra a herce. Zachycují vážné i úsměvné příběhy lidí venkovských i lidí v tradici vesnice nezakotvených, kteříinfikováni městem se ženou za vidinou relativně pohodlnějšího života.