Využitie inovatívnych prístupov v strategickom rozhodovaní spoločnosti poskytujúcej dopravné služby v železničnej osobnej doprave : dizertačná práca - Hlavatý, Jozef (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, 2024)
Dizertačná práca sa zaoberá implementáciou inovatívnych prístupov do rozhodovacích procesov spoločnosti poskytujúcej dopravné služby v železničnej osobnej doprave. Vzhľadom na prebiehajúcu liberalizáciu trhu železničnej osobnej dopravy ide o aktuálnu problematiku ovplyvňujúcu kvalitu poskytovaných služieb a podiel dopravcov na dopravnom trhu. Cieľom dizertačnej práce je vytvorenie metodiky efektívneho strategického rozhodovania zohľadňujúceho všetky adekvátne interné a externé vplyvy. Na vytvorenie metodiky sa použili myšlienky nadčasového diela o stratégii Umenie vojny, ktoré sa skombinovali s modernými manažérskymi metódami strategického manažmentu. Na začiatku sú definované základné pojmy súvisiace so strategickým rozhodovaním, a stratégiou podnikov. V nasledovnej časti práce je predstavené najstaršie dochované dielo o stratégii Umenie vojny, ktorého myšlienky sú následne pretransformované do strategického rozhodovania podnikov. V ďalšej časti práce sú popísané štandardné prístupy k rozhodovacím procesom podnikov, spolu s ich nevýhodami. Následne sú charakterizované inovatívne prístupy k rozhodovacím procesom podnikov. Dizertačná práca obsahuje výsledky dotazníkového prieskumu zameraného na aktuálne, manažérmi používané strategické nástroje v železničnom sektore. Na stanovenie rozhodujúcich faktorov a ich váh pri strategickom rozhodovaní bol medzi manažérmi realizovaný výskum pomocou delfskej metódy. Bol vytvorený koncept metodiky pre strategické rozhodovanie. Na pripomienky a získanie spätnej väzby ku konceptu metodiky pre strategické rozhodovanie poslúžili štruktúrované rozhovory s vybranými manažérmi pôsobiacimi v železničnom sektore. Vytvorená metodika bola overená v reálnych podmienkach vybranej spoločnosti poskytujúcej dopravné služby v železničnej osobnej doprave. Po overení v praxi bude metodika implementovaná do vybranej spoločnosti poskytujúcej dopravné služby v železničnej osobnej doprave.