Identifikácia vzťahu požiadaviek sociálneho práva na bezpečnosť v cestnej doprave : dizertačná práca - Beňuš, Ján (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, 2024)
Pre dosiahnutie eliminácie negatívnych vplyvov dopravy na bezpečnosť v cestnej doprave, Európska únia prijíma rôzne opatrenia vyplývajúce z prijatých záväzkov zvyšovania bezpečnosti v doprave. Z nástrojov na plnenie stanovených cieľov je aj sociálna legislatíva pre prácu vodičov v cestnej nákladnej a osobnej doprave. V nadväznosti na cieľ zlepšovania kvality pracovných podmienok vodičov v cestnej doprave a bezpečnosti na cestách Európska únia aplikuje Nariadenie (ES) č. 561/2006 o harmonizácii niektorých právnych predpisov v sociálnej oblasti, ktoré sa týkajú cestnej dopravy stanovujú pravidlá o časoch jazdy, prestávkach a dobách odpočinku vodičov, pôsobiacich v cestnej nákladnej i osobnej doprave. V dizertačnej práci je analyzovaný vzťah požiadaviek sociálneho práva na bezpečnosť v cestnej doprave a identifikované možnosti zmien, ktoré by nespôsobili zvyšovanie nehodovosti v cestnej doprave. Hlavným cieľom dizertačnej práce je na reálnom výskume posúdiť vplyv sociálnej legislatívy na bezpečnosť v cestnej doprave a identifikovať faktory vplývajúce na vznik únavy u vodiča v cestnej nákladnej doprave počas ich práce. V súvislosti so stanoveným cieľom sú vytvorené návrhy zmeny sociálnej legislatívy pri zohľadnení dopadov na bezpečnosť v cestnej doprave, ale aj spoločenského dopadu. Skúmaný je v dizertačnej práci aj súčasný stav a vývoj počtu profesionálnych vodičov doplnený o prehľad údajov stále zvyšujúceho sa dopytu po cestnej nákladnej doprave. Súčasťou dizertačnej práce je tiež rešerš domácej a zahraničnej literatúry k danej téme, analýza uvedeného Nariadenia o časoch jazdy, prestávkach a dobách odpočinku vodičov, skúmanie podmienok práce vodičov na iných kontinentoch a priebeh dopravnej nehodovosti v nákladnej doprave u nás aj v Európe.