Vplyv intervenčných nástrojov orientovaných na podniky a protipandemických opatrení na finančnú výkonnosť podnikov : dizertačná práca - Gabríková, Barbora (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, 2024)
Dizertačná práca sa venuje hodnoteniu dopadov vybraných nástrojov aktívnej politiky trhu práce orientovaných na podniky. Hlavným cieľom dizertačnej práce je kvantifikovať dopady intervenčných opatrení aktívnej politiku trhu práce na podniky s akcentom na ich finančnú výkonnosť a navrhnúť podrobný postup kreovania vzorky podporených podnikov a rovnako podnikov reprezentujúcich kontrolnú vzorku. V teoretickej časti práce sa zdôrazňuje nevyhnutnosť vykonávania kontrafaktuálneho hodnotenia nástrojov aktívnej politiky trhu práce, bližšie sa opisujú jednotlivé nástroje aktívnej politiky, ako aj Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť a Kompenzačný projekt „Prvá pomoc“. V praktickej časti sa práca zameriava na hodnotenie jednotlivých nástrojov prostredníctvom dvoch kontrafaktuálnych metód, a to propensity score matching a metódy rozdielu v rozdieloch. Neodmysliteľnou súčasťou hodnotenia je príprava databázy, a preto práca detailne popisuje postup tvorby vzoriek podporených a nepodporených podnikov. Kým využitím metódy propensity score matching bol preukázaný priaznivý vplyv Príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť na zamestnanosť jeho poberateľov, tak prostredníctvom metódy rozdielu v rozdieloch, resp. použitím lineárnych zmiešaných modelov, boli analyzované dopady nástrojov „Prvej pomoci“ na finančnú výkonnosť podnikov, konkrétne na 14 vybraných finančno-ekonomických ukazovateľov podnikov.