Návrh metodiky dlhodobého monitorovania dynamiky nákladného vozidla : dizertačná práca - Kuba, Ondrej (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, 2024)
Na porozumenie javom, ktoré vplývajú na dynamiku jazdy nákladného vozidla, je potrebné uskutočniť ich dlhodobé monitorovania. Z toho dôvodu bol stanovený cieľ dizertačnej práce ako návrh metodiky dlhodobého monitorovania dynamiky nákladného vozidla. Na dosiahnutie cieľa dizertačnej práce bolo potrebné splniť čiastkové ciele, ktoré komplexne spracovávajú problematiku dlhodobého monitorovania od výberu meracieho zariadenia cez zostrojenie celého meracieho systému až po uskutočnenie a vyhodnotenie dlhodobých monitorovaní. V práci bolo potrebné vysporiadať sa s problematikou stanovenia presnosti zvoleného GNNS snímača, správneho umiestnenia meracieho zariadenia, výberu vhodnej batérie na napájanie meracieho systému a jeho ochrany pred poveternostnými vplyvmi. Splnenie uvedených podmienok nám umožnilo zostrojiť merací systém, ktorý dokáže bez zásahu dlhodobo monitorovať dynamiku nákladného vozidla až po dobu 10 dní. Funkčnosť meracieho systému bola overená dlhodobými monitorovaniami s celkovou dĺžkou 54 dní a 23 313 km. V dizertačnej práci je navrhnutý model, ktorý umožňuje vypočítať maximálne bočné zrýchlenie pri prejazde oblúka bez potreby fyzického merania. Tieto nadobudnuté poznatky nám umožnili navrhnúť metodiku dlhodobého monitorovania dynamiky nákladného vozidla a tým splniť stanovený cieľ dizertačnej práce.