Výskum a optimalizácia možností identifikácie stavu povrchu ľudského tela s využitím senzorov na báze bionických princípov : dizertačná práca - Adamička, Martin (Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta, 2024)
Dizertačná práca sa zaoberá optimalizáciou súčasných možností identifikácie stavu povrchu ľudského tela s využitím senzorov na báze bionických princípov. Predkladaná dizertačná práca v úvode popisuje uplatnenie bioniky v praxi. Súčasťou analytickej časti dizertačnej práce je analýza v súčasnosti dostupných senzorických systémov na meranie fyziologických funkcií človeka. Záver analytickej časti je venovaný oblasti ergonómie a potrebe merať a hodnotiť lokálnu svalovú záťaž a celkovú fyzickú záťaž. Súčasťou záveru analytickej časti je spracovaný prehľad vybraných hodnotiacich systémov na meranie lokálnej svalovej záťaže a celkovej fyzickej záťaže. Hlavnú časť práce tvorí návrh systému na vyhodnocovanie lokálnej svalovej záťaže a celkovej fyzickej záťaže s využitím senzorov na báze bionických princípov. Na základe analýzy dostupných systémov a potrieb dizertačnej práce je vytvorený nový postup hodnotenia zameraný na dosiahnutie stanoveného cieľa.