Spaľovanie peliet z biomasy v malom zdroji tepla založeného na predikčnom a numerickom modeli : dizertačná práca - Backa, Alexander (Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta, 2024)
V práci boli analyzované súčasné spôsoby matematického modelovania spaľovacieho procesu s možnosťou následnej predikcie niektorých z parametrov spaľovania. Táto dizertačná práca sa zaoberala vývojom matematických modelov na opis a predpovedanie parametrov spaľovania peliet z drevnej a rastlinnej biomasy v malých zdrojoch tepla s cieľom minimalizovať nežiaduce javy, akými sú: neefektívna premena energie, zvýšená produkcia emisií a pri peletách s nízkou teplotou taviteľnosti popola tvorba spekaných útvarov pri prekročení kritickej teploty. Boli zostavené tri druhy matematických modelov: analytický, CFD a model strojového učenia, ktoré slúžili na predikciu emisií, výkonu a teplôt. Predikované hodnoty boli neskôr porovnávané s experimentálnymi meraniami. Pomocou CFD boli taktiež simulované a následne realizované optimalizácie spaľovacieho procesu. Cieľom matematických modelov bola predikcia konkrétnych parametrov, optimalizácia spaľovacieho procesu alebo návrh využitia modelu strojového učenia pri procese riadenia prevádzky spaľovacieho zariadenia.