Termické zhodnocovanie odpadov v pyrolýznom reaktore : dizertačná práca - Klačko, Andrej (Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta, 2024)
Dizertačná práca sa zaoberá energetickým potenciálom premeny automobilových plastov v pyrolýznom reaktore a ich zhodnotením. Ponúka udržateľné riešenie pre súčasné výzvy v oblasti riadenia zdrojov. Pyrolýza, termochemický proces, rozkladá organickú hmotu v neprítomnosti kyslíka a poskytuje vedľajšie produkty ako pyrolýzny olej, plyn a tuhý zvyšok. Výskum skúma optimálne prevádzkové podmienky, vrátane teploty, doby zotrvania a zloženia suroviny v pyrolýznom reaktore, aby sa zvýšil výťažok a kvalita produktov. Dizertačná práca vrhá svetlo na účinnosť a potenciál tepelnej obnovy v pyrolýznych reaktoroch a ponúka cestu k obehovému hospodárstvu a udržateľnému využívaniu zdrojov.