Návrh modulárnej konštrukcie autonómnych lietajúcich prostriedkov podľa požadovaného výkonu pre priemyselné použitie : dizertačná práca - Fiačan, Jakub (Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta, 2024)
Práca sa zaoberá návrhom modulárnej konštrukcie autonómnych lietajúcich prostriedkov s dôrazom na optimalizáciu pre priemyselné aplikácie. Hlavným cieľom je vytvoriť univerzálny modulárny systém, ktorý umožní jednoduchú konfiguráciu a prispôsobenie lietajúceho prostriedku podľa špecifických požiadaviek a podmienok použitia.Na začiatku sa práca venuje detailnej analýze jednotlivých komponentov systému. Následne je tu možné vidieť analýzu optimálnych nosností modulárneho UAV. Na základe vstupných informácií je vytvorený optimalizačný algoritmus. Algoritmus je detailne popísaný, vďaka čomu je možné aplikovať celý postup na akékoľvek iné vstupné hodnoty, čiže akékoľvek iné podniky, priemysly.Následne je tu možné nájsť výsledky optimalizácie, na základe ktorých boli nadimenzované komponenty UAV. Tieto komponenty následne absolvovali detailnú MKP analýzu. Výsledkom tejto časti je vytvorenie 1 modulu UAV.V predposlednej časti sa práca venuje optimálnemu modelu už pre jednotlivé počty modulov, ktoré sú jedným z výsledky optimalizácie. V záverečnej kapitole je uvedené zhodnotenie celej práce.