Numerická simulácia fázových prechodov pri viacfázovom modeli transportu tepla : dizertačná práca - Hrušková, Natália (Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta, 2024)
Táto dizertačná práca sa zaoberá numerickou simuláciou a experimentálnym štúdiom fázových prechodov vyparovania a kondenzácie v uzavretých priestoroch. Cieľom je optimalizácia numerického modelu medzifázového transportu hmoty a zvýšenie presnosti CFD simulácií v porovnaní s laboratórnymi meraniami. Práca sa zameriava na využitie výpočtovej dynamiky tekutín (CFD) v programe ANSYS Fluent. Konkrétne sa venuje kalibrácii korelačných koeficientov Lee modelu, ktorý sa používa na simuláciu fázových premien vyparovania a kondenzácie, no jeho štandardné hodnoty často nezodpovedajú reálnym podmienkam. V rámci dizertačnej práce boli realizované laboratórne merania fázových premien v experimentálnej zostave, z ktorých získané dáta umožnili presnejšie určiť korelačné koeficienty Lee modelu. Tie boli následne implementované a validované v numerickom modeli na viacfázové prúdenia pri fázových premenách, na zlepšenie jeho prediktívnej schopnosti. Teoretická časť práce sa podrobne venuje analýze numerických modelov viacfázových prúdení v programe ANSYS Fluent, fyzikálnych princípov Lee modelu a ich vzťahu ku korelačným koeficientom, ako aj existujúcim metódam určovania týchto koeficientov. Výsledky práce prispievajú k hlbšiemu pochopeniu viacfázových prúdení a fázových prechodov. Získané poznatky a vylepšený numerický model môžu byť hodnotným prínosom v rôznych odvetviach priemyslu a výskumu, kde je presné modelovanie fázových premien kľúčové.