Vývoj metód a algoritmov na zlepšenie životnosti kováčskej zápustky z hľadiska napätí v oblasti rybiny : dizertačná práca - Paulec, Michal (Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta, 2024)
Dizertačná práca sa zameriava na vývoj metód a algoritmov pre zvýšenie životnosti nástrojov pri zápustkovom kovaní. Cieľom práce je simulovať proces kovania v programe Forge NxT a identifikovať kritické miesta náchylné na únavové poškodenie. Na základe týchto dát navrhnúť geometrické zmeny rybiny zápustky. Zvoliť vhodné únavové kritérium a následne overiť zlepšenie únavovej životnosti voči pôvodnej geometri. V úvode sa pojednáva problematika ekonomickosti kovania a nástrojoch pri ňom používaných. Nasledovná kapitola pojednáva o problematike primárneho využitia predikcie životnosti v oblasti tvárnenia za tepla. Kapitola „Buchare“ a ich rozdelenie sa zameriava na stroje vhodné pre kovanie a ich dopady na životnosť nástrojov. Kapitola „Prehľad vplyvov na životnosť kováčskeho naradia a mechanickej únavy“ sa zameriava na teóriu pri únavových procesoch a matematických modelov vhodných pre určenie približnej životnosti nástroja. V „návrh geometrických úprav a simulácia životnosti rybiny kováčskej zápustky“ sa práca venuje rôznym konštrukčným prevedeniam v rybine kováčskej zápustky a simuláciou napätí, plastických deformácii a životnosťou rybiny zápustky. V závere sa diskutujú získané poznatky na základe vykonaných výpočtov a ich prínos pre pedagogiku, priemysel a vedu.