Spaľovanie zmesi zemného plynu a vodíka v zdrojoch tepla : dizertačná práca - Zvada, Branislav (Žilinská univerzita v Žiline, Strojnícka fakulta, 2024)
Hlavnou náplňou dizertačnej práce bolo určiť vplyv plynného vodíka na prevádzku zdrojov tepla na zemný plyn. V práci boli pomocou súčasných najnovších modelov využívajúcich Helmholtzovu voľnú energiu známych aj ako rovnica stavov GERG-2008 vypočítané fyzikálne vlastností zmesi zemného plynu a vodíka, ako sú hustota, spalné teplo, rýchlosť šírenia zvuku, ovplyvňujúce prevádzku zdrojov tepla na zemný plyn. Ďalej boli tieto údaje použité na zostavenie spaľovacieho modelu na určenie zmien spaľovacích vlastností menovite rýchlosť čela plameňa a adiabatickej teploty plameňa. Tieto parametre sú zásadné pri konštrukcii horáka a posudzovaní prevádzky a bezpečnosti pri použití zmesi zemného plynu a vodíka ako paliva. V práci bolo ďalej stanovené a experimentálne overené všetky hlavné dôsledky vodíka v zmesi zemného plynu na prevádzku zdrojov tepla a to hlavne vplyv na zhášaciu vzdialenosť, vplyv na výkon zariadenia, zmenu emisií a v neposlednom rade vplyv na teplotné pomery v spaľovacej komore.