Udržateľný rozvoj podniku ako predpoklad jeho prosperity : dizertačná práca - Bajza, Filip (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, 2024)
Dizertačná práca sa zaoberá problematikou implementácie koncepcie udržateľného rozvoja do stratégie podniku. Hlavným cieľom dizertačnej práce je implementácia koncepcie udržateľnosti do stratégie podniku prostredníctvom modifikácie vybraných existujúcich prístupov pre implementáciu koncepcie udržateľného rozvoja. V rámci prvej kapitoly je charakterizovaný teoretický aparát, ktorý pozostáva z termínov udržateľnosť, udržateľný rozvoj a udržateľný rozvoj podniku. Druhú kapitolu tvorí analýza súčasného stavu v rámci ktorej sú predstavené piliere udržateľného rozvoja a Agenda 2030, identifikované princípy udržateľného rozvoja a faktory, ktoré ovplyvňujú implementáciu udržateľného rozvoja do stratégie podniku. Jej súčasťou je tiež identifikácia existujúcich prístupov implementácie koncepcie udržateľného rozvoja do stratégie podniku, ich vzájomné porovnanie na základe stanovených kritérií, identifikácia nedostatkov existujúcich prístupov a možností ďalšieho riešenia danej problematiky. V rámci piatej kapitoly dizertačnej práce sú uvedené východiská pre návrh prístupu implementácie koncepcie udržateľného rozvoja v podniku, ktoré tvoria zjednotené princípy udržateľného rozvoja a strategické dokumenty viažuce sa na danú problematiku na nadnárodnej a národnej úrovni. Medzi uvedené východiská patrí aj výber vhodných prístupov implementácie koncepcie udržateľného rozvoja pre následnú modifikáciu. Vytvorený návrh komplexného prístupu implementácie koncepcie udržateľného rozvoja v podniku pozostáva z piatich častí, v rámci ktorých sú popísané aspekty na ktoré sa majú podniky zamerať a príklady nástrojov, ktoré môžu podniky pri jednotlivých častiach využiť. Návrh obsahuje prvky strategického manažmentu a predstavuje komplexný postup implementácie od zoznámenia sa s terminologickou základňou a analýzy súčasného stavu v podniku až po implementáciu, monitorovanie, vyhodnocovanie a podávanie správ o udržateľnom rozvoji prostredníctvom vybraných štandardov vykazovania.