Vplyv nových informačných technológií na činnosť pilota : dizertačná práca - Chodelka, Frederik (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov, 2024)
Nové informačné technológie sa stávajú štandardnou výbavou lietadiel vyrábaných v súčasnosti. Na rozdiel od analógových prístrojov, ktoré prešli značným vývojom a rôznymi koncepciami usporiadania leteckých prístrojov, nové multifunkčné displeje združujú viacero leteckých prístrojov a ponúkajú pilotovi ďalšie doplňujúce informácie. Pilot je informovanejší avšak využívanie multifunkčného displeja je podmienené znalosťami jeho funkcií a zobrazenia indikácií. Príliš veľa združených informácií spolu s neefektívnym rozdelením pozornosti vedie k zvýšeniu pracovnej záťaže, obzvlášť v kritických fázach letu. Dizertačná práca sa zameriava na začínajúcich pilotov vo vybranej výcvikovej organizácií, ktorej cieľom je skúmanie vplyvu nových informačných technológií na činnosť pilota počas praktického lietania na modernom lietadle Viper SD-4. Nesprávna distribúcia pozornosti pilota pri používaní multifunkčného displeja, ktorá sa prejavuje chybovosťou, ovplyvňuje činnosť pilota formou zvýšenej pracovnej záťaže. Objektívne meranie pracovnej záťaže prostredníctvom neinvazívnych meracích prostriedkov, pomôže určiť fázy letu s najvyššou pracovnou záťažou. Výsledkom dizertačnej práce je na základe zistení o chybovosti pilota spojenej s používaním nových informačných technológií počas výcvikového letu v náročných cvičeniach a miery pracovnej záťaže v kritických fázach letu navrhnúť metodiku radiálneho selektívneho pozorovania a pomôcť znížiť pracovnú záťaž začínajúceho pilota vo výcviku.