Štúdium expozície človeka s implantovaným zariadením externému elektromagnetickému poľu v tienených priestoroch : dizertačná práca - Bačová, Frederika (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta elektrotechniky a informačných technológií, 2024)
Dizertačná práca sa zaoberá štúdiom expozície človeka elektromagnetickému poľu (EMP) pri bežných činnostiach. Vyhodnocovaná je intenzita elektrického poľa (E) a špecifická miera absorpcie (SAR) v otvorených a tienených priestoroch, na základe simulácii a meraní rôznych expozičných scenárov. Oblasťou záujmu je aj prípad človeka s implantovaným zariadením (kardiostimulátorom), ktoré môže byť touto expozíciou ovplyvnené. Vzhľadom na rýchly rozvoj komunikačných technológií a rastúce povedomie o potenciálnych zdravotných rizikách rádiofrekvenčného (RF) EMP, stanovila Medzinárodná komisia pre ochranu pred neionizujúcim žiarením (ICNIRP) v rámci Európskej únie expozičné limity, ktoré však nezohľadňujú podmienky v tienených prostrediach. Naša štúdia sa zameriava práve na takéto tienené priestory, konkrétne modeluje a analyzuje veličiny EMP v tkanivách človeka v ideálnom prostredí ale aj v prostredí vlakového kupé, v situácii, kedy človek používa mobilný telefón v pásme DCS (Digital Cellular System), vrátane prípadu človeka s implantovaným kardiostimulátorom, Pilotné simulácie boli overené experimentálnym meraním a na ich základe boli vybrané konkrétne modely človeka s najlepšou zhodou výsledkov pre modelovanie ďalších možných interakcií exogénneho EMP a kardiostimulátora pri konkrétnych špecifických situáciách a lokáciách. Výsledky ukazujú, že v prípade vlakového kupé boli hodnoty elektrickej intenzity 15% väčšie než v ideálnom priestranstve.