Neinvazívna vaskulárna diagnostika s využitím bezkontaktných optoelektronických meracích metód : dizertačná práca - Prôčka, Patrik (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta elektrotechniky a informačných technológií, 2024)
Medzi základné vitálne funkcie monitorované u človeka zaraďujeme srdcovú činnosť, dýchanie, krvný tlak, telesnú teplotu a v niektorých prípadoch aj nasýtenie krvi kyslíkom. Analýzou uvedených funkcií môžeme detegovať vznikajúce problémy súvisiace s činnosťou ľudského tela. V lekárskej praxi sa tieto dáta snímajú prostredníctvom kontaktných senzorov upevnených na tele pacienta. Za posledné obdobie sa však rozšírili metódy snímania vitálnych funkcií pomocou bezkontaktných optických meracích metód. Tieto systémy umožňujú sledovanie frekvencie srdcovej činnosti, dýchania, či saturácie kyslíkom pomocou metódy nazvanej fotopletyzmografické zobrazovanie. Princíp jej funkcie, metodika, meracia zostava, aplikácie či prehľad doterajších výsledkov autora spojených s uvedenou tematikou sú popísané v tejto práci.