Automatická selekcia obrazov pre fotogrametrický systém rekonštrukcie 3D objektov : dizertačná práca - Štech, Adam (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta elektrotechniky a informačných technológií, 2024)
Cieľom práce bolo navrhnutie metódy na predspracovanie obrazových dát pomocou dostupných metód a implementovať ich na existujúce datasety. Práca sa zameriava na existujúce prístupy digitalizácie s použitím rôznych zariadení a ich využitím, ďalším spôsobom je zameranie na objekty živočíšneho charakteru s rôznou reflexivitou a elimináciou tohto javu a posledným spôsobom je výber snímok z datasetu na základe podobnosti snímok. Práca je členená do nasledujúcich častí: súčasný stav riešenia problematiky digitalizácie, druhá časť obsahuje stanovené ciele dizertačnej práce. V časti zvolené metódy je opis použitých postupov na porovnávanie vytvorených mračien bodov. Rozbor dizertácie je časť opisujúca skúmané procesy a najčastejšie javy pri fotogrametrii. Výsledky dizertácie popisujú navrhnuté metódy a ich implementácia. Konkrétne závery pre realizáciu hodnotia využitie pri postupe digitalizácie a zjednodušenie fotogrametrie. Záver práce prináša zhodnotenie práce a zistené predpoklady na ďalšiu prácu a implantáciu.