Riadenie silovo-poddajného robota na základe vizuálnych vstupov od operátora : dizertačná práca - Malobický, Branislav (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta elektrotechniky a informačných technológií, 2024)
Táto práca sa zameriava na vytvorenie robotického pracoviska s kolaboratívnym robotom, ktorý bude slúžiť ako robotický asistent. Cieľom je navrhnúť a odskúšať metódu na interakciu medzi robotom a operátorom na kolaboratívnom pracovisku. K dosiahnutiu tohto cieľa sa v práci využíva kombinácia kolaboratívneho robota a počítačového videnia. Počítačové videnie umožňuje robotu vnímať okolité prostredie, detegovať náradie na pracovnom stole a interpretovať gestá operátora. Výsledky tejto práce majú potenciál byť aplikované na zlepšenie kolaboratívnych robotických pracovísk, najmä vo výrobných prostrediach.