Inteligentné riadenie cestnej dopravy : dizertačná práca - Skuba, Michal (Žilinská univerzita v Žiline, Fakulta elektrotechniky a informačných technológií, 2024)
Táto práca analyzuje integráciu informačných a komunikačných technológií do systémov riadenia dopravy s cieľom zvýšiť efektivitu a bezpečnosť. Pojednáva o statických aj adaptívnych stratégiách riadenia dopravných signálov, vrátane TRANSYT, SCOOT a SCATS, spolu so súčasnými metódami hlbokého učenia s odmenou, ako sú GRL, GCN a MPLight. Okrem toho práca skúma rôzne simulačné nástroje ako PTV Visum, Paramics a SUMO. Navrhuje dopravné scenáre a pracuje s nami vytvorenou mapou mesta Žilina. Taktiež implementuje Perceiver do frameworku RESCO. Zdôrazňuje dôležitosť pozorovacích a akčných priestorov, ako aj funkcií odmeňovania pri formovaní správania agentov. Nakoniec realizuje experimenty na vyhodnotenie výkonu agenta RL v scenároch riadenia dopravných križovatiek, ktoré demonštrujú praktické aplikácie RL pri optimalizácii dopravného systému.