Math for business and economics : compendium of essential formulas - Peren, Franz W. (Springer, 2024)
Toto 3. vydanie revidovaného a rozšíreného prehľadu obsahuje a vysvetľuje základné matematické vzorce v ekonomickom kontexte. Novo pridaný obsah predstavuje matematickú praktickú aplikáciu optimalizácie pomocou Lagrangeovej funkcie, predstavuje problematiku prípadov lineárnej optimalizácie, kde relatívne extrémy (minimá alebo maximá) lineárnej (cieľovej) funkcie možno určiť pri reštriktívnom lineárnom obmedzení a jej relevantnosť pre prax riadenia podniku.Široká škála pomôcok a podporných príkladov pomôže čitateľom pochopiť vzorce a ich praktické využitie. Tento matematický vzorec je prezentovaný prakticky orientovaným, jasným a zrozumiteľným spôsobom, pretože je potrebný pre zmysluplné a relevantné použitie v globálnom obchode, ako aj v akademickom prostredí a ekonomickej praxi. Prezentované témy zahŕňajú, ale nie sú obmedzené na matematické znaky a symboly, logiku, aritmetiku, algebru, lineárnu algebru, kombinatoriku a finančnú matematiku, vrátane medzinárodného porovnania medzi rôznymi národnými metódami používanými pri výpočte úrokov, optimalizáciu lineárnych modelov, funkcií , diferenciálny počet, integrálny počet, elasticity, výpočet anuity, ekonomické funkcie a Perenova veta.Vzhľadom na svoj rozsah je kniha nepostrádateľnou referenčnou príručkou a je povinnou literatúrou pre študentov bakalárskeho a postgraduálneho štúdia, ako aj pre manažérov, vedcov a lektorov v oblasti obchodu, politiky a ekonómie. This 3rd edition revised and extended compendium contains and explains essential mathematical formulas within an economic context. Newly added content introduces the mathematical practical application of optimization by using the Lagrange function, presenting the issue of linear optimization cases where the relative extremes (minima or maxima) of a linear (target) function can be determined under restrictive linear constraint and its relevance for business management practice.A broad range of aids and supportive examples will help readers to understand the formulas and their practical applications. This mathematical formulary is presented in a practice-oriented, clear, and understandable manner, as it is needed for meaningful and relevant application in global business, as well as in the academic setting and economic practice. The topics presented include but are not limited to mathematical signs and symbols, logic, arithmetic, algebra, linear algebra, combinatorics, and financial mathematics, including an international comparison between different national methods used in the calculation of interest, optimization of linear models, functions, differential calculus, integral calculus, elasticities, annuity calculation, economic functions, and the Peren Theorem.Given its scope, the book offers an indispensable reference guide and is a must-read for undergraduate and graduate students, as well as managers, scholars, and lecturers in business, politics, and economics.