Fundamentals of the optics materials : tutorial and problem solving - Gavrilenko,Vladimir I.; Ovechko, Volodymyr S. (Jenny Stanford Publishing, 2024)
Táto učebnica predstavuje rýchlo sa rozvíjajúcu oblasť materiálovej optiky. Je zameraná na široké publikum, keďže čitatelia vyžadujú len vysokoškolské znalosti fyziky, chémie a optiky. Poskytuje prehľad základov optického inžinierstva a typických a široko používaných aplikácií materiálovej optiky, pričom prvé všeobecné kapitoly zodpovedajú štandardným vysokoškolským kurzom zameraným na bakalárske a magisterské štúdium fyziky. Niekoľko nasledujúcich kapitol predstavuje moderný vývoj v materiálovej optike, ako je nanoplazmonika, nanofotonika a optické vlastnosti materiálov s nanorozmermi, určené pre čitateľov oboznámených so základnými prvkami kvantovej mechaniky. Niektoré špecializovanejšie kapitoly sa zaoberajú najnovším vývojom v oblastiach, ako je optika pevných povrchov, plazmová optika, optika kompozitov, zliatin a metamateriálov; optika anizotropných materiálov; optika organických a biologických materiálov; a relativistické efekty v optike. Prílohy obsahujú pokročilejší popis vybraných tém s dôležitými referenčnými materiálmi, tematickým indexom a rozšíreným zoznamom publikácií, ako aj početnými príkladmi a problémami na lepšiu orientáciu čitateľov, ktorí sa zaujímajú o ďalšie poznatky z predmetu.(Poskytuje vydavateľ)