Fundamentals of the optics materials : tutorial and problem solving - Gavrilenko,Vladimir I.; Ovechko, Volodymyr S. (Singapore : Jenny Stanford Publishing, 2024)
Táto učebnica predstavuje rýchlo sa rozvíjajúcu oblasť materiálovej optiky. Je zameraná na široké publikum, keďže čitatelia vyžadujú len vysokoškolské znalosti fyziky, chémie a optiky. Poskytuje prehľad základov optického inžinierstva a typických a široko používaných aplikácií materiálovej optiky, pričom prvé všeobecné kapitoly zodpovedajú štandardným vysokoškolským kurzom zameraným na bakalárske a magisterské štúdium fyziky. Niekoľko nasledujúcich kapitol predstavuje moderný vývoj v materiálovej optike, ako je nanoplazmonika, nanofotonika a optické vlastnosti materiálov s nanorozmermi, určené pre čitateľov oboznámených so základnými prvkami kvantovej mechaniky. Niektoré špecializovanejšie kapitoly sa zaoberajú najnovším vývojom v oblastiach, ako je optika pevných povrchov, plazmová optika, optika kompozitov, zliatin a metamateriálov; optika anizotropných materiálov; optika organických a biologických materiálov; a relativistické efekty v optike. Prílohy obsahujú pokročilejší popis vybraných tém s dôležitými referenčnými materiálmi, tematickým indexom a rozšíreným zoznamom publikácií, ako aj početnými príkladmi a problémami na lepšiu orientáciu čitateľov, ktorí sa zaujímajú o ďalšie poznatky z predmetu.(Poskytuje vydavateľ)
This textbook showcases the rapidly developing field of materials optics. It is aimed at a broad audience as the readers require only university entry level knowledge of physics, chemistry, and optics. It overviews the basics of optical engineering and the typical and widely used applications of materials optics, with the first general chapters corresponding to the standard university courses, targeting bachelor’s and master’s degrees in physics. The next few chapters present the modern developments in materials optics, such as nano-plasmonics, nano-photonics, and optical properties of nano-sized materials, intended for readers familiar with the basic elements of quantum mechanics. Some more specialized chapters address recent developments in fields such as optics of solid surfaces, plasma optics, optics of composites, alloys, and metamaterials; optics of anisotropic materials; optics of organic and biological materials; and relativistic effects in optics. The appendices present a more advanced description of selected topics, with important reference materials, subject index, and extended list of publications, as well as numerous examples and problems to better orient readers interested in gaining further knowledge of the subject. (Provided by publisher)
Poznámky
Obsahuje bibliografické odkazy a register
Keywords: optika; Optics; elektronické dokumenty; monografie; Electronic documents; Monographs