Introduction to image acquisition and display technologies : photon manipulation in image sensors and displays - Fujieda, Ichiro (CRC Press/Taylor & Francis Group, 2024)
V tejto hodnotnej referenčnej práci sa Ichiro Fujieda zameriava na technológie komponentov, konfigurácie zariadení a princípy fungovania technológií získavania obrazu a zobrazovania a poskytuje podrobné prípady použitia, ktoré poskytujú praktický návod na rôzne súčasné a potenciálne budúce aplikácie týchto technológií.Technológiu a fyziku týchto zariadení možno rozdeliť do troch kategórií: optická technológia, materiálová veda a technológia polovodičových zariadení. Táto kniha umožňuje čitateľom pochopiť tieto tri oblasti vo vzťahu k toku obrazových informácií a niekoľko príkladov aplikácií tejto technológie. Fujieda najprv popisuje stavebné bloky obrazových snímačov a displejov (detektory, svetelné zdroje, tranzistory a zariadenia na ovládanie čela vlny) a ich konfigurácie, princípy fungovania a charakteristiky. Potom podrobnejšie popisuje technológiu obrazových snímačov (vrátane obrazových snímačov MOS, CCD technológií a röntgenových a infračervených snímačov) a displejov (vrátane tenkovrstvových tranzistorových polí, LCD, OLED, MEMS zariadení a ďalších). Nakoniec uvádza príklady z reálneho sveta, ako sa tieto technológie používajú spoločne, aby čitateľ pochopil ich praktické aplikácie a ich potenciálne využitie v budúcich zariadeniach. Niektoré dôležité zákony v optike a definície vo vede o farbách sú zahrnuté pre jednoduchú orientáciu. Prostredníctvom tohto prístupu čitateľ získa podrobné pochopenie každej zo súčastí existujúcich zobrazovacích zariadení a bude to môcť aplikovať na budúci vývoj v tejto oblasti. Táto kniha bude prínosom pre každého pokročilého vysokoškoláka a postgraduálneho študenta a odborníka v odbore, ktorý si želá rozšíriť svoje znalosti o hardvéri, ktorý spracováva digitálne obrázky. Vyžaduje sa niekoľko základných vedomostí o fyzike polovodičových zariadení a interakcii žiarenia s hmotou, aj keď sú opísané v príslušných častiach. (Poskytuje vydavateľ)