Deep learning based applications for multimedia processing applications : volume two : signal processing and pattern recognition - Bhatti, Uzair Aslam; Mengxing, Huang; Li, Jingbing; Bazai, Sibghat Ullah; Aamir, Muhammad (CRC Press/Taylor & Francis Group, 2024)
"Deep Learning for Multimedia Processing je komplexná príručka, ktorá skúma revolučný vplyv techník hlbokého učenia v oblasti spracovania multimédií. Táto kniha je napísaná pre široké spektrum čitateľov, od študentov až po profesionálov, a ponúka stručný a dostupný prehľad o aplikácii hlbokého učenia v rôznych multimediálnych oblastiach vrátane spracovania obrazu, analýzy videa, rozpoznávania zvuku a spracovania prirodzeného jazyka Prvý zväzok, ktorý je rozdelený do dvoch zväzkov, začína predstavením základných konceptov hlbokého učenia, ktoré čitateľom poskytuje pevný základ. pochopiť jeho význam pri spracovaní multimédií. Čitatelia zistia, ako techniky hlbokého učenia umožňujú presné a efektívne rozpoznávanie obrazu, detekciu objektov, sémantickú segmentáciu a syntézu obrazu. Kniha tiež obsahuje techniky analýzy videa vrátane rozpoznávania akcií, titulkov videa a generovania videa, pričom zdôrazňuje úlohu hlbokého učenia pri získavaní zmysluplných informácií z videí. Okrem toho kniha skúma úlohy spracovania zvuku, ako je rozpoznávanie reči, klasifikácia hudby a detekcia zvukových udalostí pomocou modelov hlbokého učenia. Ukazuje, ako môžu algoritmy hlbokého učenia efektívne spracovať zvukové údaje, čím sa otvárajú nové možnosti v multimediálnych aplikáciách. Nakoniec kniha skúma integráciu hlbokého učenia s technikami spracovania prirodzeného jazyka, čo umožňuje systémom porozumieť, generovať a interpretovať textové informácie v multimediálnych kontextoch. V celej knihe sú uvedené praktické príklady, úryvky kódu a prípadové štúdie z reálneho sveta, ktoré čitateľom pomôžu získať praktické skúsenosti s implementáciou riešení hlbokého učenia pre multimediálne spracovanie. Hlboké učenie pre multimediálne spracovanie je základným zdrojom pre každého, kto sa zaujíma o využitie sily hlbokého učenia na odomknutie obrovského potenciálu multimediálnych údajov." (Poskytuje vydavateľ)