Introduction to time series and forecasting - Brockwell, Peter J.; Davis, Richard A. (Springer texts in statistics, 2016)
Táto kniha je určená pre čitateľov, ktorí chcú získať praktické znalosti o časových radoch a prognostických metódach aplikovaných v ekonómii, inžinierstve a prírodných a spoločenských vedách. Predpokladá len znalosť základného počtu, maticovej algebry a elementárnej štatistiky. Toto tretie vydanie obsahuje podrobné pokyny na používanie profesionálnej verzie počítačového balíka ITSM2000 pre Windows, ktorý je teraz k dispozícii na bezplatné stiahnutie z webovej stránky Springer Extras. Podrobne je rozpracovaná logika a nástroje tvorby modelov časových radov. Obsahuje množstvo cvičení a softvér možno použiť na analýzu a predpovedanie súborov údajov podľa vlastného výberu používateľa. Knihu možno použiť aj v spojení s inými balíkmi časových radov, ako sú tie, ktoré sú zahrnuté v R. Programy v ITSM2000 sú však riadené menu a možno ich použiť s minimálnymi časovými investíciami do výpočtových detailov.Jadrom knihy sú stacionárne procesy, procesy ARMA a ARIMA, viacrozmerné časové rady a stavové modely, s voliteľnou kapitolou o spektrálnej analýze. Pokryté sú aj mnohé ďalšie špeciálne témy.Novinky v tomto vydaní: Kapitola venovaná finančným časovým radom - Úvod do Brownovho pohybu, Lévyho procesov a Itôovho počtu - Rozšírená sekcia o nepretržitých procesoch ARMA