Fascnating story : about threaded joinings - Dominik, Jozef (Pintado, 2024)
Skrutkové spoje sú široko používané najmä v strojárstve. Správne dimenzované a zmontované väčšinou plnia svoju funkciu - spoľahlivo spájať niekoľko dielov medzi sebou. Táto funkcia je obzvlášť citlivá, keď sú skrutkové spoje funkčne integrované do bezpečnostných komponentov strojov, napríklad v nosných konštrukciách strojov alebo pri zaistení bezpečnostných krytov. Porucha týchto skrutkových spojov už viedla k nebezpečným situáciám a vážnym nehodám. Dramatické nehody na železnici, na ceste, na rôznych stavbách, v dopravných prostriedkoch a inde sú dostatočným dôvodom na to, aby sa touto otázkou zaoberali vážne. Je dôležité si uvedomiť, že ak sa tu venuje najväčšia pozornosť bezpečnosti skrutkových spojov, tak je to pochopiteľné, pretože príčinou najväčších porúch konštrukčných celkov boli väčšinou uvoľnené alebo inak poškodené skrutky, ktorých úlohou je spájať! Systematický výskum príčin často odhalil, že kritické skrutky neboli správne utiahnuté, a preto zlyhali. Preto je dôležitá osveta a preto aj táto knižka.