Študijný program a kľúčové prvky dosiahnutia výstupov vzdelávania na vysokej škole - Hrebeňárová, Lucia, 1977-; Trabalíková, Jana, 1977- (Odborné knižné publikácie, 2025)
Knižná publikácia opisuje základné princípy tvorby nových študijných programov a zároveň objasňuje prístup k úprave, zosúlaďovaniu už existujúcich študijných programov na vysokej škole so štandardmi. Vychádza z aktuálnych požiadaviek a štandardov stanovených Slovenskou akreditačnou agentúrou pre vysoké školstvo. Ponúka konkrétne praktické kroky, postupy a odporúčania, ktoré umožnia tieto požiadavky rešpektovať a akceptovať. Okrem toho poskytuje príklady vysporiadania sa univerzity s odporúčaniami European university association. Tieto sa týkajú zviditeľňovania vyučovania na univerzite, formovania skutočného partnerstva medzi vysokoškolským učiteľom a študentom a zároveň podpory vnímania vyučovania ako činnosti vyžadujúcej si zvládnutie na profesionálnej úrovni (Trabalíková, Hrebeňárová, 2022, s. 411). Opisuje odporúčané zásady tvorby alebo zosúlaďovania študijného programu, pričom za kľúčové považuje ozrejmiť konkrétne, praktické postupy pre tvorbu merateľných výstupov vzdelávania, predstaviť široké spektrum vyučovacích metód a techník vyučovania prakticky prepojených so stanovenou úrovňou cieľov vyučovania a objasniť, ako nastaviť systém hodnotenia vysokoškolských študentov v predmete tak, aby bol kľúčom k úspešnému ukončeniu štúdia