Děsivě chytré : o budoucnosti umělé inteligence a jak o ní teď rozhodujete i vy! - Gawdat, Mo, 1967- (Synergie, 2024)
AI je tou největší změnou, jakou kdy lidstvo zažilo. Bez přehánění. Všechny zásadní změny jsme dosud prováděli my. AI se vytváří sama. Bude se zdokonalovat nad rámec našich možností. A výsledky budou ze samé podstaty nepředstavitelné. Každý obyvatel naší planety by se měl na tuto změnu připravit. Více než třicetiletá zkušenost na špičce technologického vývoje a jeho bývalá role obchodního ředitele společnosti Google [X] dává Mo Gawdatovi jedinečnou schopnost srozumitelně vysvětlit, jak bude umělá inteligence v budoucnosti fungovat a co můžeme udělat, abychom naučili sebe i naše stroje žít lépe přece jen jsme to my, kdo navrhujeme algoritmy, řídíme fungování AI a sytíme ji otázkami a úkoly, jejichž povaha a charakter určují i povahu a charakter umělé inteligence. Do roku 2049 bude umělá inteligence miliardkrát inteligentnější než člověk, ale zásadní bude to, co ji naučíme. Tato kniha nám přináší naději, že pokud budeme jednat moudře, můžeme zajistit, že technologie bude sloužit lidstvu, nikoli ho ohrožovat. Je plná moudrosti a vyzývá nás k zamyšlení nad tím, zda jsou prodávání, zabíjení a narcisismus opravdu těmi nejvyššími cíli, pro které chceme AI využít