Dějiny betonového stavitelství - Seidlerová, Irena, 1926-; Dohnálek, Jiří, 1948- (Betonové stavitelství, 1999)
Významná monografia, ktorá zatiaľ nemá v domácej literatúre porovnanie. Vznikla ako spoločná práca dvoch odborníkov zo zdanlivo vzdialených profesií - histórie vedy a betónového staviteľstva. Tým je daná jej vysoká historiografická aj technická kvalita. Kniha, ktorej napísaniu predchádzal viac ako desaťročný výskum a štúdium prameňov, sa zaoberá ranou históriou betónového staviteľstva v českých krajinách v kontexte európskeho vývoja. Pre uplatnenie a rozvoj novej techniky a technológie v masovom meradle sú rozhodujúce dobové ekonomické a spoločenské súvislosti. Preto kniha sleduje popri čisto technických problémoch rozvoja betónového staviteľstva aj vznik a vývoj odborného školstva, profesijných a podnikateľských združení a spoločenstiev. Používanie betónu si tiež vynútilo konštituovanie stavebných štandardov a vznik skúšobníctva. Objavné sú informácie a dokumenty o živote a činnosti staviteľa Otto Ehlena a jeho prvých betónových stavbách v Prahe a Poděbradoch. Proti všeobecnému tvrdeniu českej technickej literatúry, že betónové stavby v našich krajinách pred rokom 1910 sú skôr výnimočné, preukázal prieskum písomných prameňov, že na prelome 19. a 20. storočia existovalo v českých krajinách už mnoho mostov z prostého i železového betónu a počas niekoľkých prvých rokov. Kniha bude aj dlhodobo v budúcnosti dôležitým zdrojom historických informácií, súvislostí a poučenia pre nové generácie projektantov, staviteľov a technikov