Technicky talentované ženy a jejich vynálezy - Kraus, Ivo, 1936- (Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2023)
Ženy s obdivuhodnou technickou nápaditostí žily ve všech historických epochách. Jejich vynálezy, které odolaly zkoušce času, jsou nám dobře známé. Jen málo však víme, jaká úskalí a předsudky musely překonat, aby za své činy dosáhly společenského uznání. A přitom nešlo jen o ulehčení běžných domácích prací, ale také o významná zdokonalení výrobních postupů ve strojírenství, stavebnictví, potravinářství a dalších průmyslových odvětvích. I když nemáme sebemenší naději zjistit, kdo jako první ve starověku zhotovil loď, tkalcovský stav, motyku, pluh nebo kompas, ženy a priori nepředpokládáme. Písemné doklady, že vynalézání neměli na starosti vždy výhradně muži, jsou k dispozici teprve od devatenáctého století. Systematicky je začala shromažďovat Američanka Charlotte Smithová Odlumová, výjimečná jak svou energií, tak podnikatelskými schopnostmi. Publicistika se pro ni stala posláním i zdrojem obživy. Regionální společenský měsíčník The Inland Monthly, který vlastnila a redigovala v letech 1872-1880, dal ženám všech sociálních vrstev možnost navzájem se informovat o pracovních příležitostech, mzdách či povinnostech zaměstnavatelů i sdílet rady jak si ulehčit práci v domácnosti a v různých tradičně ženských profesích. The Inland Monthly nebyl zdaleka jediným činem, kterým Smithová ovlivnila veřejné mínění o schopnostech žen uplatnit se v technických oborech. Unikátní místo v dějinách periodické literatury získal např. její bulletin The Woman Inventor, na jehož stránkách mohly vynálezkyně zveřejnit své nápady, nalézt rady, jak psát patentové přihlášky a překonávat překážky patentového řízení. Na Charlottu Smithovou nevzpomínají s vděčností jen Američanky, ale i autor těchto řádků, kterého k napsání padesáti pěti medailonů o technicky talentovaných ženách dávné minulosti i posledních desetiletí inspirovalo první číslo The Women Inventor, které vyšlo v dubnu 1891 ve Washingtonu, D. C.