Mechanika vozoviek - Decký, Martin, 1967-; Demjan, Ivo, 1970-; Glasnáková, Dominika, 1984-; Hodásová, Katarína, 1996-; Remišová, Eva, 1971-; Selín, Jozef; Zuzulová, Andrea, 1978- (Žilina : Žilinská univerzita v Žiline : EDIS-vydavateľstvo UNIZA, 2025)
Tretie prepracované vydanie učebnice Mechanika vozoviek z rokov 2014 a 2018 sumarizuje poznatky získané v rámci riešenia výskumných projektov na Stavebných fakultách Žilinskej univerzity, Slovenskej technickej univerzity a Technickej univerzity v Košiciach. Publikácia syntetizuje výsledky mnohých dizertačných a habilitačných prác v oblasti konštrukcií vozoviek, poznatky zo štúdia našej a zahraničnej literatúry a tiež výstupy autorov prezentovaných v renomovaných zahraničných časopisoch. Je rozdelená do štyroch charakteristických oblastí. Prvá kapitola Úvod a historický vývoj vozoviek, študentom a odbornej verejnosti poskytuje základnú terminológiu, čo je predmetom mechaniky vozoviek, ako sa vozovky rozdeľujú a čo ovplyvňuje ich navrhovanie. Druhá časť učebnice sa venuje vstupným údajom a teoretickým základom teórie pružnosti, modelovania konštrukcií vozoviek potrebných na ich posúdenie. Treťou časťou publikácie je oblasť navrhovania a posudzovania asfaltových, cementobetónových vozoviek, vozoviek z dlažby, v tuneloch a na mostoch. Záverečná kapitola sa venuje ekonomickej optimalizácii navrhovania vozoviek pozemných komunikácií s dôrazom na znižovanie nákladov stavebných podnikov. Učebnica vychádzala z premisy, že vozovky majú byť navrhnuté, postavené, spravované, udržiavané, recyklované, likvidované (dekomponované) za primeranú cenu, v primeranej kvalite, rešpektujúc relevantné požiadavky užívateľov, obyvateľov ich okolia a zásady trvalo udržateľného rozvoja a zásad cirkulárnej ekonomiky
Obsahuje prehľad použitých hlavných veličín
Obsahuje zoznam použitých skratiek a označení
Obsahuje bibliografie
Keywords: mechanika; vozovky; pozemné komunikácie; konštrukcie vozoviek; mechanika vozoviek; navrhovanie vozoviek; učebnice