Základy modelovania podnikovej architektúry v jazyku ArchiMate - Koman, Gabriel; Boršoš, Patrik (Vysokoškolské učebnice, 2025)
Táto učebnica ponúka ucelený prehľad modelovania podnikovej architektúry s využitím štandardizovaného jazyka ArchiMate. Je určená pre študentov vysokých škôl, ktorí sa zaujímajú o efektívne plánovanie, riadenia a zlepšovanie podnikových procesov. Učebnica predstavuje teoretické základy podnikovej architektúry a vysvetľuje jednotlivé koncepty, vrstvy a aspekty v rámci modelovania podnikových systémov. Využitie ArchiMate umožňuje čitateľom pochopiť, ako správne navrhovať komplexné podnikové štruktúry a riešiť výzvy spojené s ich riadením. Okrem toho ponúka prehľad o tom, ako ArchiMate podporuje komunikáciu medzi rôznymi úrovňami organizácie. Kniha tiež objasňuje vzájomné prepojenia medzi obchodnými, aplikačnými a technologickými vrstvami podniku. Vďaka dôrazu na štandardizovaný prístup ArchiMate pomáha študentom osvojiť si myslenie potrebné na úspešné zvládnutie modelovania v rámci podnikového prostredia. Učebnica rozvíja schopnosť analyzovať a optimalizovať podnikové procesy, pričom študentom poskytuje možnosť lepšieho pochopenia komplexných IT štruktúr. Dielo tak sôúži ako praktický a teoretický zdroj na budovanie znalostí v oblasti podnikovej architektúry