Alternatívne vyučovacie koncepcie I - Pošteková, Beáta (Vysokoškolské učebnice, 2025)
Učebnica opisuje historický vývoj a intelektuálne pozadie reformnej pedagogiky a skúma jej vplyv na moderné vzdelávanie. Opisuje kľúčové osobnosti, ktorých práca zmenila chápanie vzdelávania, a analyzuje konkrétne alternatívne modely, ich filozofické základy a praktické aplikácie. Demonštruje, do akej miery tieto prístupy obohatili vzdelávací systém o inovatívne metódy a podporili inkluzívny prístup k vyučovaniu. Prínos spočíva v schopnosti neustále sa prispôsobovať spoločenským podmienkam a reagovať na výzvy globalizovaného a technologicky vyspelého sveta. Tieto prístupy nám ukazujú, že vzdelávanie nemusí byť štátnym procesom, ale dynamickým priestorom na rozvoj individuality, tvorivosti a inkluzívneho prostredia pre všetkých. Problematiku alternatívnych vzdelávacích prístupov nie je možné obsiahnuť v jednej časti, preto sa v pokračujúcej učebnici zameriame na najpodrobnejšiu charakteristiku jednotlivých alternatívnych škôl