Modelovanie finančných rizík - Valášková, Katarína; Gajdošíková, Dominika; Nagy, Marek (Vysokoškolské učebnice, 2025)
Riziko a neistota sú kľúčovým atribútom všetkých ľudských činností, najmä tých podnikateľských. Výskum a vývoj nových produktov, zavádzanie moderných technológií, vstupy na nové trhy, fúzie i akvizície, veľké investičné projekty, reštrukturalizácia podnikov a i. slúžia ako príklady aktivít, ktorých budúce výsledky sú neisté a môžu sa odchyľovať od výsledkov plánovaných či predpokladaných. Predpokladom úspešného podnikania je zvládnutie riadenia rizík, a tak sa analýza rizika v súčasnom globálnom a dynamicky sa meniacom trhovom prostredí stala neodlučiteľnou súčasťou podnikových analýz. Učebnica sa preto zaoberá metódami riadenia a zvládania rizík. Analýza podnikového rizika je rozdelená do jednotlivých krokov, ponúkajúc metódy a postupy na identifikáciu rizík a stanovanie ich významnosti, pričom determinuje kvantitatívne i kvalitatívne spôsoby merania rizík využívané v podmienkach nášho podnikateľského prostredia. Učebnica detailne poukazuje na kľúčové momenty vo vývoji manažmentu rizík, ktoré sú vzhľadom na vývojové etapy rozdelené do jednotlivých podkapitol. Učebnica ponúka rôzne modelové situácie a problémové úlohy, ktoré umožňujú študentom aplikovať teoretické poznatky na riešenie skutočných praktických problémov v kontexte riadenia a modelovania podnikového rizika a rovnako i nadobudnúť potrebné praktické zručnosti pri riešení úloh manažmentu rizík. Text publikácie je v prevažnej časti koncipovaný vo všeobecnej rovine, čím tvorí informačnú základňu pre podniky a manažérov na všetkých úrovniach riadenia, prevažne pre rizikový manažment, a rovnako i pre študentov na všetkých stupňoch vysokých škôl, najmä ekonomického a manažérskeho zamerania