Počítačová podpora výroby s využitím CAD/CAM systémov - Čuboňová, Nadežda; Císar, Miroslav, 1986-; Dodok, Tomáš (Vysokoškolské učebnice, 2024)
Pre súčasnú strojársku výrobu je charakteristická rastúca komplexnosť strojárskych súčiastok, zvyšujúca sa variabilnosť výrobkov, skracovanie inovačných cyklov a predovšetkým rastúca konkurencia. Hlavným cieľom nie je len snaha výrobcov o zvyšovanie produktivity práce pri dosahovaných nízkych nákladoch a krátkom čase dodania výrobku na trh, ale hlavne využitie progresívnych moderných spracovateľských technológií, využitie výkonných strojov a zariadení, aplikovanie výpočtovej techniky do všetkých činností v strojárskom podniku a implementovanie informačných technológií v súlade s koncepciou Priemysel 4.0. Predkladaná vysokoškolská učebnica by mala čitateľom a hlavne študentom inžinierskeho programu automatizované výrobné systémy poskytnúť chýbajúce informácie vo forme nevyhnutných základov z oblasti počítačovej podpory výroby s využitím CAD/CAM systémov a umožniť rýchlejšie pochopiť požadovanú problematiku a otvoriť priestor na riešenie špecifických problémov. Autori sa pri tvorbe učebnice snažili zmapovať vývoj a trendy v danej oblasti a následne ich pretransformovať do skladby učebnice tak, aby nahradila a vhodne doplnila chýbajúce miesto knižnej publikácie. V neposlednom rade to umožní zintenzívniť a skvalitniť úlohu vzdelávania a to nielen na riešiteľskom pracovisku, ale i na iných univerzitných pracoviskách strojárskeho zamerania doma i v zahraničí