Preprava nákladu po vnútrozemských vodných cestách - Sosedová, Jarmila; Jurkovič, Martin (Vysokoškolské učebnice, 2025)
Vnútrozemské vodné cesty zohrávajú nezastupiteľnú úlohu v doprave EÚ a ponúkajú "rieky príležitostí". Na približne 41 000 kilometroch vnútrozemských vodných ciest pretekajúcich 25 členskými štátmi EÚ lode vnútrozemskej plavby každoročne dosiahnu prepravný výkon približne 150 miliárd tonokilometrov, a to najmä v husto osídlených a preťažených oblastiach. Európa i do budúcnosti preto potrebuje prvotriedne vnútrozemské vodné cesty pre rýchlu a udržateľnú mobilitu. Rieka Dunaj je významnou medzinárodnou riekou, prostredníctvom ktorej je aj Slovenská republika priamo napojená na významné námorné prístavy Čierneho mora a prostredníctvom kanála Dunaj-Mohan aj na prístavy Severného mora. V tomto kontexte vysokoškolská učebnica ako čiastkový výstup projektu VEGA 1/0312/5 Výskum ekonomickej efektívnosti vnútrozemskej vodnej dopravy je konkrétnym príspevkom k napĺňaniu týchto zámerov a prináša v komplexnej podobe prehľad prepravne-právnych podmienok vnútrozemskej vodnej dopravy na transverzále Rýn-Mohan-Dunaj, ako aj obchodne-prevádzkových činností, vrátane prezentácie nových telematických technológií na podporu rozvoja komerčnej obchodnej plavby na sieti vnútrozemských vodných ciest medzinárodného významu