Dejiny rýchlosti - Roach, Martin (The history of speed, 2025)
Martin Roach rozpráva neobyčajný príbeh ľudí posadnutých rýchlosťou. Jeho veľkolepá kniha je poctou jazdcom i konštruktérom áut, motoriek, ako aj iných bizarných vozidiel. Dejiny rýchlosti sú oslavou odvahy, odhodlania a inovácií. Od Camilla Jenatzyho, ktorý v roku 1899 ako prvý človek prekonal rýchlosť 100 km/h, až po modernú éru automobilov s prúdovým a raketovým pohonom. Kniha sa venuje technológiám, Formule 1, zberateľským autám, motoristickým subkultúram a mnohým iným témam. Dejiny rýchlosti potešia aj nadšencov veteránov, fanúšikov pretekania, lámania rekordov a prekonávania nemožného. Knihu dopĺňajú stovky dobových fotografií a historických dokumentov, ktoré ilustrujú, že rýchlu jazdu sme milovali odnepamäti.Ako dokáže Bugatti Chiron prekonať vzdialenosť jeden a pol futbalového ihriska za jednu sekundu?Ktoré vozidlo používa rakety generujúce rovnaké teplo, aké panuje vo vnútri sopky?A kto dostal vôbec prvú pokutu za prekročenie rýchlosti?