Piestový motor : teória leteckých piestových motorov - Čerňan, Jozef; Hocko, Marián, 1955-; Bárta, Dalibor (Vysokoškolské učebnice, 2025)
Učebnica Piestový motor: Teória leteckých piestových motorov predstavuje odborný výklad problematiky leteckých piestových motorov a je určená najmä študentom technických odborov so zameraním na letectvo. Autori v nej rozpracúvajú teoretické základy konštrukcie, funkcie a prevádzky piestových spaľovacích motorov používaných v letectve.Publikácia ponúka komplexný pohľad na históriu vzniku piestových motorov, princípy ich činnosti, jednotlivé časti, proces tepelného obehu, spaľovania, prevádzkové charakteristiky a ďalšie kľúčové technické aspekty súvisiace s ich hospodárnosťou. Zameriava sa aj na špecifiká aplikované v leteckej technike, kde sú nároky na výkon, spoľahlivosť a bezpečnosť mimoriadne vysoké. Cieľom je vhodnou formou podať teoretické vedomosti o piestových motoroch, ktoré musia budúci absolventi v rámci svojho bakalárskeho štúdia obsiahnuť, a pripraviť ich z teoretickej stránky na výkon budúceho povolania v letectve.Učebnica je vhodná ako študijný materiál pre odborné školy, technické univerzity a letecké výcvikové inštitúcie, ale aj pre odborníkov, ktorí pracujú v oblasti vývoja, výroby alebo opráv leteckých piestových motorov, a taktiež ako základná príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o technológiu a princípy fungovania leteckých pohonných jednotiek