Navrhovanie robotizovaných pracovísk : návody na cvičenia 1 - Bulej, Vladimír; Ságová, Zuzana, 1983 (Žilinská univerzita v Žiline : EDIS-vydavateľstvo UNIZA, 2024)
Skriptá "Navrhovanie robotizovaných pracovísk - Návody na cvičenia 1" slúžia na podporu výučby predmetov orientovaných na robotiku v študijnom programe AVS. Primárne sú určené pre podporu cvičení a laboratórnych cvičení z rovnomerného predmetu Navrhovanie robotizovaných pracovísk. Vzhľadom na rozsah problematiky sa do budúcnosti uvažuje aj s pokračovaním (návody na cvičenia 2). Skriptá pomôžu zvýšiť efektivitu práce na hodinách, ako aj samoštúdium študentov pri vypracovávaní projektov do svojho portfólia. Z hľadiska obsahu je primárny dôraz kladený na výber vhodného koncového efektora robotov vo vzťahu ku aplikácii, návrh a voľba kinematiky robota, základné výpočty potrebné pre optimálnu konfiguráciu pracoviska, bezpečnostné prvky, modulárny systém rámových konštrukcií a pomocné pneumatické a elektro-pneumatické systémy. Skriptá tak pomôžu študentom pri návrhu blokovej štruktúry robotizovaného pracoviska pre konkrétnu aplikáciu, primárne z oblasti automatizovanej montáže. Hlavným cieľom skrípt je objasniť študentom systematický prístup ku navrhovaniu robotizovaných pracovísk, resp. systémov. Zostavené výučbové texty sa prioritne zaoberajú problematikou robotizovanej montáže, avšak určité témy, ktoré sú v publikácii rozoberané, nájdu uplatnenie v širšom spektre robotizovaných činností. Účelom spracovaných podkladov je zaistiť, aby študent získal teoretický základ rozoberanej oblasti a bol schopný prakticky aplikovať inžiniersky prístup ku riešeniu technických problémov vyskytujúcich sa pri návrhu robotizovaného pracoviska alebo systému a integrácií robotov do výrobného, resp. montážneho systému.