Photovoltaic systems engineering - Messenger, Roger A.; Abtahi, Homayoon "Amir" (CRC Press : Taylor & Francis Group, 2025)
Hlavným účelom tejto učebnice je poskytnúť komplexný súbor znalostí a nástrojov na pochopenie fotovoltaiky (FV) pre návrh, inštaláciu, uvedenie do prevádzky, kontrolu a prevádzku FV systémov (bežne pozostávajúcich zo solárnych článkov, solárnych modulov a solárnych panelov). V posledných rokoch bolo na celom svete nainštalovaných viac FV systémov ako akéhokoľvek iného zdroja elektriny. Rýchlo sa objavujú nové, efektívnejšie, spoľahlivejšie a nákladovo efektívnejšie komponenty a procesy spolu s neustále sa meniacimi predpismi a normami. Aby sme držali krok s rýchlymi zmenami, je nevyhnutné pochopenie základných princípov.Okrem praktických informácií o návrhu a inštalácii systému toto vydanie obsahuje vysvetlenia základných princípov, na ktorých je založený návrh a prevádzka fotovoltaických systémov, spolu s úvahami o ekonomickom a environmentálnom vplyve technológie. Súčasťou vydania je množstvo príkladov návrhu, ktoré čitateľovi pomôžu pochopiť základné princípy, komponenty, predpisy a normy.Kniha začína základnými parametrami slnečného žiarenia, elektronickými súčasťami systému, metódami zapojenia, štrukturálnymi aspektmi a metódami skladovania energie. Dôraz sa kladie na systémy pripojené k sieti, ale obsahuje aj kapitolu o samostatných systémoch. Domáce úlohy v každej kapitole sa zameriavajú na základné princípy kapitoly, ale zahŕňajú aj otvorené konštrukčné problémy, ktoré majú vyzvať čitateľovu kreativitu a porozumenie