Hľadanie zmyslu v chaose? : nepodložené presvedčenia počas pandémie COVID-19 : vybrané psychologické faktory nepodložených presvedčení - Teličák, Peter (Ústav experimentálnej psychológie, Centrum spoločenských a psychologických vied SAV, v.v.i, 2025)
Podobne ako ľudia v minulosti, aj dnešný človek hľadá odpovede na otázky,prečo sa dejú určité nešťastia a prečo zasahujú práve jeho a jeho blízke okolie. Často saprikláňa k nepodloženým presvedčeniam, ktoré mu umožňujú priradiť týmto udalostiamskrytý význam. Prostredníctvom nich premieta svoje obavy a strach z neznámeho dokonkrétnych predstáv a vytvára tak prepojenú sieť interpretácií, ktorou si vysvetľuje svetokolo seba. Tento svet je, ako by povedal Heidegger, miestom, do ktorého je človek„vrhnutý“ a ktoré musí spracovať a pochopiť. Čo však vedie človeka k tomu, aby hľadalpravdy vymykajúce sa racionálnym dôkazom? Aké sily nás ovplyvňujú, keď podliehamerôznym nepodloženým presvedčeniam? Predkladaná monografia „Hľadanie zmysluv chaose“ pozýva čitateľov zamyslieť sa nad tým, ako nepodložené presvedčenia nielen počas pandémie COVID-19, odrážali hlboko zakorenenú potrebu porozumieť nepredvídateľnému svetu. Pandémia nepriniesla len obavy o zdravie a život, ale aj vlnu nepodložených presvedčení, ktoré často slúžili a slúžia ako prostriedok na zmiernenie úzkosti z neznámeho. Sú to nielen individuálne mechanizmy, ale aj kolektívne fenomény,ktoré vplývajú na inter- a intraindividuálnu dôveru človeka.V prvej kapitole si predstavíme rôzne druhy nepodložených presvedčení, ako súkonšpiračné presvedčenia, ktoré ponúkajú alternatívne vysvetlenia udalostí založenýchna tajných zámeroch mocných skupín; pseudovedecké presvedčenia, ktoré sa tvária akovedecké, no nemajú oporu v empirických dôkazoch; a paranormálne presvedčenia, ktorézahŕňajú fenomény ohľadne „nadprirodzených“ javov. Druhá kapitola analyzuje faktory, ktoré sú zdrojom týchto presvedčení: od evolučných mechanizmov, cez existenciálne a emocionálne reakcie na neistotu, až po maladaptívne osobnostné premenné. Poukážeme, že je potrebné pri vysvetľovaní, prečo ľudia podliehajú nepodloženým presvedčeniam, pracovať s multifaktorovým chápaním,ktoré integruje viaceré premenné. Predposledná, tretia kapitola sa zameriava na možnosti a metódy, ako účinne redukovať nepodložené presvedčenia prostredníctvom argumentov. Kapitola poukazuje na niekoľko príkladov z výskumov, ktoré demonštrujú,ako správne podané informácie dokázali znížiť mieru podliehania nepodloženým presvedčeniam.Posledná, štvrtá kapitola je výskumná a skúma zmysel života ako mediátor medziúzkosťou a COVID-19 nepodloženými presvedčeniami. Táto časť kombinuje rôzne faktory emocionálne, kognitívne a existenciálne do jedného multifaktoriálneho modelu,ktorý poukazuje, ako úzkosť a strach zo smrti zvyšujú tendenciu veriť v nepodloženépresvedčenia. Výsledky poukazujú na to, že pocit zmysluplnosti môže znižovať podliehanie nepodloženým presvedčeniam, čo môže mať praktické dôsledky v intervenciácha nastavení rôznych politík